Organizacija zbirki

Zbirka predmeta narodne medicine

Istraživanje narodne medicine u Muzeju odvijalo se unutar Odsjeka običaja, vjerovanja, narodne medicine i prehrane. U stalnom postavu Muzeja iz 1935. narodna je medicina bila predstavljena ljekovitim biljkama i različitim apotropejima protiv bolesti. U vremenu poslije Drugog svjetskog rata ta je tema bila dosta zanemarena, no od 1970-ih počinje se obrađivati u okviru timskih terenskih istraživanja okolice Zagreba, kad je osnovan Odsjek za narodnu medicinu i prehranu, no ne i zasebne zbirke. Za vrijeme terenskih istraživanja 2000. i 2001. provođenih u cilju prikupljanja građe za izložbu „Narodna medicina“ sabran je i dokumentiran veći broj predmeta koji svjedoči o praksama neslužbene medicine na području Hrvatske. Zato se počelo razmišljati o formiranju nove zbirke koja bi sadržavala predmete vezane uz tu problematiku. Odlučeno je da se nova Zbirka narodne medicine popunjava predmetima prikupljenim na terenskim istraživanjima, a ne izdvajanjem predmeta koji po namjeni odgovaraju predmetima vezanim uz različite predodžbe liječenja iz već postojećih muzejskih zbirki.

Velik dio materijala prikupljenog na terenskim istraživanjima koristi se u različitim postupcima liječenja što je i filmski dokumentirano. Tijekom ispitivanja snimljene su magijske, vjerske i tzv. racionalne prakse liječenja te znanja i vještine kao i vjerovanja vezana uz postupke pojedinih praktičara narodne medicine što je vrlo značajno za dokumentiranje i čuvanje naše nematerijalne kulturne baštine.

U zbirci se sada nalazi oko 100 predmeta vezanih najviše uz racionalni aspekt liječenja kao što je: pribor za puštanje krvi, pribor za vađenje zubi, rašlje i visci za dijagnosticiranje bolesti te različit priručni materijal koji se koristi kod imobilizacije slomljenih udova. Dio materijala povezan s vjerskim praksama oko zdravlja, nabavljen je u hodočasničkim središtima poput Marije Bistrice i Međugorja, a to su u prvom redu jagnuši, votivi i sveta voda, kao i različiti medaljoni sa svetačkim slikama čija je prvenstvena namjena apotropejska.

Zbirka sadrži i ambalaže osobito popularnih farmaceutskih pripravaka iz različitih razdoblja 20. stoljeća, koji su se najčešće nabavljali bez recepta i koristili kod gotovo svih simptoma bolesti.