Organizacija zbirki

Zbirka platnenog posoblja

Velik dio tekstilnog fundusa Muzeja čine predmeti posoblja – platneni stolnjaci, male stolne prekrivke - stolnice, plahte, ručnici, jastučnice i dekorativni tekstil manjih dimenzija. Predmeti iz Zbirke platnenog posoblja sastavni su dio tekstilnog inventara svake seoske, pa i gradske zajednice, a čovjeka prate u svim životnim situacijama - od rođenja do smrti. Pored uporabne funkcije, bitnu ulogu imaju, kako u godišnjim, tako i u životnim običajima.

Plahta, plavta, plajet, praslavensko je kulturno dobro kojeg i danas, pod nazivom istoga korijena, nalazimo kod svih Slavena. Služila im je nekad, kao i platno od kojeg je načinjena, i kao platežno sredstvo. To je, zapravo, pravokutni komad tkanine sastavljen od dvije pole platna te ukrašen, ovisno o namjeni. Plahte mladenka donosi u miraz, na plahti mladenci primaju darove, postelja rodilje zakriva se plahtama, a za pogreb se pripremaju posebne plahte s bijelim ukrasom za pokrivanje odra i ukop pokojnika. Ručnikom, , mladenci daruju svatove ili svećenika, kite konje u svatovskoj zaprezi, bijelim ručnikom pokriva se ogledalo dok je pokojnik u kući te se povezuje križ u pogrebnoj povorci. Stolnicama se prekrivaju košare s hranom koja se nosi na uskrsni blagoslov u crkvu, koriste se prilikom objedovanja u polju ili se njima daruju rodilje, itd.

Predmeti u Zbirci vremenski potječu iz druge polovice 19. stoljeća, pa sve do naših dana, početka 21. stoljeća. Dok je u formiranju prvih zbirki naglasak bio na estetskoj vrijednosti, kasnijim se sabiranjem nastoji zabilježiti i osnovna namjena pojedinog predmeta. Tijekom vremena dolazi do izvjesnih promjena u izboru materijala i načinu izrade, pa i namjeni predmeta, no osnovne karakteristike ostaju zadane tradicijom. Većina platnenog posoblja u Zbirci proizvod je domaćeg tekstilnog rukotvorstva. Način izrade i ukrasa ovisi o gospodarskoj razvijenosti pojedinih krajeva, odnosno tkalačkoj vještini njihovih žitelja. Tako je, na primjer, u panonskom prostoru, vezano uz uzgoj i obradu tekstilnih sirovina, lana i konoplje, te uporabu gotove pamučne niti, domaće platno osnova za izradu, kako narodne nošnje, tako i predmeta posoblja. Na ostalim prostorima, jadranskom i dinarskom, češća je upotreba kupovnog industrijskog materijala, a inventar spomenutih predmeta znatno je manji.