Organizacija zbirki

Zbirka pisanica

Zbirka pisanica sadrži preko tri tisuće uskrsnih jaja, alatki i materijala za njihovo ukrašavanje. Namjena uskrsnih jaja je običajno-obredna dok su alatke i matrijali korišteni u svrhu izrade odnosno ukrašavanja pisanica.

Pisanica je jaje ukrašeno najčešće bojanjem, ali i na druge načine. Pisanice su vezane uz blagdan Uskrsa a izrađuju u Velikom tjednu, najčešće na Veliki petak ili Veliku subotu.

Predmeti u Zbirci su većim djelom u prvim godinama nakon osnutka Muzeja sakupljani djelovanjem muzejskih povjerenika. Zadnjih nekoliko desetljeća sakupljaju se prilikom terenskih istraživanja a manji broj predmeta su umjetnički autorski radovi.

Starost predmeta određena je prema datumu dolaska u Muzej a ponekad i prema godini napisanoj na samom jajetu. Najveći broj predmeta tako potječe iz prve polovine 20. stoljeća a tek rijetki primjerci su stariji te potječu iz druge polovine 19. stoljeća. Proteklih desetljeća u Zbirku ušao znatan broj pisanica koje su izlagane na tematskim uskrsnim izložbama Muzeja ili su izrađene na pedagoškim radionicama vezanim uz ove izložbe.

Starije pisanice, one s kraja 19. i s početka 20. stoljeća, ukrašene su tada dostupnim prirodnim biljnim bojama i materijalima. Pojavom industrijskih boja, prvo tekstilnih a potom i prehrambenih, one ulaze u širu primjenu. Većina pisanica u fundusu Muzeja izrađena je od kokošjih jaja a tek u rijeđim slučajevima korištena su pačja ili gušćja jaja.

Najzastupljenija tehnika ukrašavanja pisanica je tehika šaranja voskom (svilopis/ penganje). Uz ove tehnike zastupljene su i tehnike struganja ukrasa nožićem ili iglom, crtanja kiselinom zlatotopkom, oslikavanja, lijepljenja naljepnica itd.

Uz bojane pisanice Zbirka sadrži i pisanice ukrašene opletanjem raznobojnom vunom, svilom ili koncem, nanizanim plastičnim perlicama, tankom spiralnom žicom i šljokicama, nalijepljenom srži bazge, okivanjem olovom, bušenjem, lijepljenjem ukrasnog papira, tkanina, ukrasnih vrpci, glačanom slamom i sl.

Predmeti u Zbirci potječu s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Vojvodine (Srbija), Rumunjske i Poljske.

Zbirka se planski popunjava otkupom i darovanjem predmeta.