Organizacija zbirki

Zbirka kultura svijeta

Etnografski muzej posjeduje vrijednu zbirku predmeta koji pripadaju kulturama svijeta. Po opsegu (više od 3000 predmeta) i kvaliteti ta je zbirka jedinstvena u Hrvatskoj.

Različita područja svijeta predstavljena su brojnim i vrijednim predmetima: Južna Amerika (Brazil, Paragvaj), Afrika (Kongo, Etiopija, Zanzibar, Madagaskar, Somalija), Azija (Indija, Japan, Kina), Australija, Melanezija i Polinezija. Predmeti su izrađeni od najrazličitijih materijala: drva, metala, kože, papira, bjelokosti, tvari biljnoga podrijetla i drugog. Namjena im je također bila vrlo raznolika, pa su zastupljeni brojni odjevni predmeti, pokućstvo, oružje, oruđe, uporabni predmeti, nakit, glazbala i predmeti religijske namjene.

Važnu cjelinu predstavljaju predmeti (494) koje je na području Konga prikupio Dragutin Lerman. On je između 1882. i 1896. godine s prekidima živio i radio u ondašnjem Belgijskom Kongu. Bio je član ekspedicije Henry Morton Stanleya, a kasnije je obnašao dužnost guvernera pokrajine Istočni Kwango.

Otprilike u isto vrijeme kada je Dragutin Lerman živio u Kongu, braća Stevo i Mirko Seljan boravili su u Etiopiji gdje su radili u službi negusa (cara) Menelika II. od lipnja 1899. do kraja 1901. godine. Kasnije, početkom 20. stoljeća braća Seljan putuju Južnom Amerikom i bave se istraživanjima te radom s hrvatskim iseljenicima. Kao i u Istočnoj Africi (120 predmeta), i u Južnoj Americi prikupili su bogatu zbirku predmeta (237) naroda iz područja Matto Grossa i Paragvaja.

Družba Isusova iz Zagreba donirala je 1930. i 1931. godine vrijedne predmete, u većem broju iz Bengala, u manjem iz Sudana. Predmete su sakupljali i slali u domovinu misionari, među kojima možemo izdvojiti braću Antuna i Josipa Vizjaka i Stjepana Mlakića. Svoje djelovanje u misijama predstavljali su i kroz periodička izdanja, predavanja i izložbe čime su doprinosili poznavanju indijske i drugih kultura hrvatskoj javnosti.

Milka Trnina, operna pjevačica svjetskoga ugleda, Muzeju je ostavila vrijednu zbirku predmeta iz Japana, Kine i Indije (30). Predmete joj je početkom 20. stoljeća u znak prijateljstva darovao Wiliam Sturgis Bigelow, američki kolekcionar japanske i kineske umjetnosti, čije se zbirke čuvaju u Museum of Fine Arts u Bostonu.
Tibor Sekelj, esperantist i etnolog-istraživač koji je 1970. godine putovao Australijom i Melanezijom. Etnografski muzej čuva vrijedne predmete (80) koje je Sekelj donio iz Australije (područje Arnhemove zemlje) i Nove Gvineje.

Zbirku afričke umjetnosti „Božidar Anzulović“ donirala je Muzeju 2013. godine dr. Katarina Carić. Ona je između 1962. i 1982. godine boravila u zemljama sjeverozapadne, zapadne i središnje Afrike te je tijekom svojih putovanja sakupila vrijednu zbirku od 654 predmeta.

Etnografski muzej skrbi i za „Zbirku tradicionalnih afričkih umjetnina Drage Muvrina“. Ing. Drago Muvrin je 1970-ih godina živio i radio u Lagosu u Nigeriji te je svoju vrijednu zbirku darovao gradu Zagrebu. Više o zbirci na muvrin.mdc.hr

Brojni drugi donatori pridonijeli su i još i danas pridonose povećavanju broja predmeta u Zbirci kultura svijeta. Neki od njih su: Srećko Lay, Dane Čorak, Ivan Stunić, Franjo Marek, Ivan Burgstaller, Mirko Breyer, Klementina de la Ronciére, Mijat Kovačić, Renata i Joža Horvat, Zora Seljan, Deša Davčić.

Poznavanjem njihovih životnih priča doznaje se kako su se brojni Hrvati oduvijek kretali svijetom, često puta vođeni željom za upoznavanjem njima nepoznatih naroda i kultura.