<>

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.

Knjižnica

Etnografski muzej ima i svoju knjižnicu osnovanu 1920. godine. Prve su knjige u knjižnici bile dar tadašnjeg ravnatelja Muzeja Salomona Bergera i kasnijeg ravnatelja Vladimira Tkalčića. Otad se fond knjižnica povećava kupnjom, darom i razmjenom knjiga. Uz kupnju knjiga, posljednjih godina je za popunjavanje fonda osobito važna razmjena publikacija sa pedesetak ustanova u Hrvatskoj i oko 150 ustanova u svijetu. To su prvenstveno muzeji, fakulteti, knjižnice i srodne baštinske ustanove. Fond knjižnice sadrži sva najvažnija djela s područja etnografije i etnologije osobito ona tematski vezana uz Hrvatsku. Knjižnica također sakuplja radove srodnih disciplina kao što su povijest, povijest umjetnosti, arheologija, kulturna povijest, književnost te iz drugih područja premda u znatno manjem broju. U fondu knjižnice nalaze se vrijedna djela poput Fortisova Viaggio in Dalmazia (Venezia, 1774.), Carrarinog La Dalmazia descrita (Zara, 1846), Kraussove Anthropophyteie (Leipzig, 1904-) te druga raritetna i vrijedna djela.

Od periodičkih publikacija knjižnica posjeduje gotovo sve relevantne naslove koji su izlazili na našem području u posljednjih stotinjak godina, kao i brojne strane etnografske časopise. Fond časopisa je poprilično velik i nastoji ga se osuvremeniti u skladu sa interdisciplinarnim kretanjima u znanostima posljednjih dvadesetak godina.

Trenutno fond knjižnice ima oko 25 000 svezaka knjiga i časopisa.

Osim zbirke knjiga, kataloga izložbi, časopisa, i plakata izložbi, knjižnica Muzeja sakuplja razglednice i kalendare sa etnografskim motivima.

Od 1993. godine građa knjižnice se računalno obrađuje u Crolistu. Sadržajno se obrađuje prema UDK i ključnim rječima. 2013. godine se krenulo sa obradom knjiga u programu ZAKI, tako da će knjige iz fonda biti dostupne i na webu.

Knjižnica je, kao specijalna knjižnica, poluotvorenog tipa, što znači da se njome mogu služiti etnolozi i stručnjaci srodnih disciplina te studenti.

Pravilnik o radu knjižnice Etnografskog muzeja (2015. godina)

Fond knjižnice Etnografskog muzeja pretražite na http://kem.zaki.com.hr/.

Knjižnica je dostupna za stručni i znanstveni rad uz prethodnu najavu na tel. 01/550 78 76 ili
e-mail: emz@emz.hr.

Radno vrijeme za vanjske korisnike: utorak, srijeda i četvrtak od 10:00 do 12:00 ili prema dogovoru.