Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.

Knjige naših ulicaO PROJEKTU „KNJIGE NAŠIH ULICA“

Udruga Lastin rep u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, udrugom Pozor te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 01.12.2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužil su kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom su se prema njihovim radovima izradili i u naselju postavile trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također se je postavila središnja informativna ploča nazvana „Knjigovid“ s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča označena je s QR kodom kojim se može pomoću mobilnih uređaja pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika bile su organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja. Radionica čitanja „Knjige našeg djetinjstva“ u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga „Knjiga na dlanu“ u izvedbi umjetnice Irene Frantal, Radionica „Modra Rijeka“, Radionica „Knjige u živo“ i dr. Ilustracije i radovi sa radionica bili su izloženi u Etnografskom muzeju i na putujućoj izložbi „100 lica Šegrta Hlapića“ u Bibliobusu, a završna prezentacija cjelokupnog projekta bila je održana u svibnju 2020. u naselju Botinec.

Ostvarenjem ovog projekta potaknulo se stvaralaštvo i povećala uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti.

Oplemenjujući prostor u kojem živimo dajemo jasan primjer brige za okolinu namjenjen prije svega mlađim naraštajima, a zatim i stanovnicima svih zagrebačkih naselja.

Više informacija https://knjigenasihulica.eu/.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je ukupne vrijednosti 760.659,74 kn od čega 646.560,78 sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više o izložbi: Knjige naših ulica


Katalog izložbe "Knjige naših ulica"


ZAŠTO SMO U PROJEKTNOM TIMU - PARTNERI O PROJEKTU

PARTNERI ZA NOVI IMIDŽ BOTINCA

Etnografski muzej jedna je od ključnih muzejskih ustanova u Gradu Zagrebu koja prati trendove temeljene na snažnoj društvenoj ulozi muzeja kao baštinskog dionika koji povezuje i inspirira ljude i doprinosi kvaliteti života svojih građana. Muzeji su pokretači za lokalni razvoj ali i za poticanje kreativnosti te mogu biti važni pomagači u regeneraciji lokalnih zajednica privući posjetitelje. Sve je više dokaza da oni mogu pridonijeti društvenom razvoju i koheziji u prostoru, te osnažiti građanski angažman. Upravo to je i razlog uključivanja u ovaj projekt koji nam se „svidio na prvu“. Etnografski muzej je svoj stalni dom pronašao u prostorima Trgovinsko-obrtnog muzeja pa kada se spomene šegrt Hlapić Muzej, koji čuva memoriju o obrtništvu, ne može ostati ravnodušan.

Danas se muzeji i gradovi u cijelom svijetu povezuju u sinergiji mekanih aktivnosti povećavajući kvalitetu života građana što predstavlja važan koncept razvoja temeljen na utjecaju, odnosno koristeći mogućnosti utjecaja na ponašanje stanovnika putem različitih modela koji imaju presudni učinak na oblikovanje ideja, znanja, vrijednosti i kulture. Umrežavanje je bitna karakteristika tog koncepta pa nam se projekt u kome se povezujemo s drugim ustanovama u kulturi, udrugama i lokalnim stanovnicima naselja Botinec čini dobar recept za uspješan projekt.

„Knjige naših ulica“ omogućuju Muzeju da izađe izvan svoje ustanove i započne dijalog u živom tkivu grada. Zagreb je grad različitosti i svaki njegov kvart ima svoj mikroidentitet. Doprinos muzeja lokalnom razvoju nije put u jednom smjeru. Suradnja s lokalnim stanovništvom i udrugama pomaže muzeju da ostvari svoj razvojni potencijal.

U mnogim gradskim sredinama muzeji su mjesta koja doprinose prostornom i društvenom dizajnu u okruženju. Njihove aktivnosti mogu potaknuti urbano obnavljanje i unijeti nove elemente u svakodnevnicu naselja. Vidimo Botinec kao mjesto s potencijalom u kome treba ojačati društvenu dinamiku i kulturnu osnovu pomoću koje će se izgraditi društveni kapital između ljudi i kulturnih aktera. Botinec je zajednica koja je promijenila svoj tradicionalni identitet mjesta i traži novi za svoje stanovnike koji žele živjeti u mjestu s boljom kvalitetom života, osvježenim brendiranjem i povećanom teritorijalnom privlačnoću. Kao dio tima svakako želimo u tome pomoći.

Goranka Horjan

Zašto je Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba partner s Udrugom Lastin rep u projektu „Knjige naših ulica“?

Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba godine 1978. otvorila je vrata svojeg tadašnjeg prvog bibliobusa upravo u najjužnijem novozagrebačkom naselju, na samoj periferiji grada, naselju Botinec. Pod motom „svaka dva tjedna na istom mjestu u isto vrijeme“, u Botinec se dolazi punih 40 godina. Prijateljstvo bibliobusne posade sa žiteljima Botinca niknulo je iz zajedničke ljubavi prema knjizi.

Posebice treba istaknuti odnos bibliobusne posade s djecom i mladima od najranije pa do tinejdžerske dobi koja, korak po korak, koriste prve slikovnice, lektirnu građu, knjige za odmor i zabavu te stručnu literaturu a kojima, prema Pravilima Knjižnica grada Zagreba, Bibliobusna služba omogućuje i besplatan upis do 15 godine.

Upravo je knjiga zaslužna za prijateljstvo s Udrugom Lastin rep te obitelji Peršić. Uvijek željni neke nove, drugačije literature Margareta i Davor vjerno prate svaki dolazak bibliobusa u njihov Botinec. Prošle godine, kao nova voditeljica Bibliobusne službe imala sam sreću i upoznala tu pravu umjetničku obitelj. U Mjesecu hrvatske knjige 2017. iz velikog knjiškog prijateljstva razvila se i prva poslovna ideja, a dogovor je zvučao ovako: Magi, ti si naša, mi smo tvoji, ti se baviš lutkarstvom, mi imamo bibliobus, ti imaš i lutke, mi imamo kotače – mogli bismo tako tvoje lutke provozati kroz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. I tako je nastala izložba „Lutke skitalice“ autorice, korisnice, prijateljice - Margarete Peršić u bibliobusu. Izložba je trajala punih mjesec dana, od 15. studenog do 15. listopada na oduševljenje svih korisnika Bibliobusne službe.

Tako je postavljen presedan – u bibliobusu smo imali prvu putujuću izložbu.

Dok su se lutke skitale po „bijelome svijetu“ Magi je već imala novu ideju: udruženo oživjeti njezin ljubljeni Botinec.

I kako onda reći bilo što, osim da se nadamo da će „100 lica Šegrta Hlapića“ ozariti barem deset puta više lica na putujućoj izložbi u našem bibliobusu.

PROVEDBA PROJEKTA