<>

Projekt

Zbirka dječjih igračaka i igara

2016.
Publikacija je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada i istraživanja autorice, muzejske savjetnice dr. sc. Iris Biškupić Bašić, na području dječjih igračaka, a koji je realiziran izložbom, nastankom nove muzejske zbirke, njezinom obradom i upisom na Popis zaštićenih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, te istraživanjem svakog prikupljenog predmeta i njegove povijesti, a što je dovelo do tiskanja cjelovite publikacije u formi kataloga Zbirke dječjih igračaka i igara.

Zbirka dječjih igračaka i igara sadrži dječje igračke i društvene dječje igre kojima su se najčešće igrala gradska djeca, a koje su izrađivane u raznim dijelovima svijeta, u poznatim i manje poznatim manufakturama i tvornicama od kraja 19. stoljeća do danas. Autorica u knjizi daje pregled razvoja dječjih igračaka, koje grupira prema: Lutkama i priboru za lutke, Plastičnim igračkama (s posebnim osvrtom na Tvornicu Biserka, Tvornicu 25. maj, odnosno Tila Labin, Tvornicu Jugoplastika), potom Plišane igračke (s naglaskom na tvornice TIK-TIK Krapina i LIO Osijek te majstorsku radionicu Ružice i Dolores Vavra), Umjetničke igračke, Konstrukcijske igre, Društvene igre, Vojnici i male figure za igru, a kao zasebnu temu obrađuje Brigu o djeci i igračkama kroz aspekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske s Centrom za dječje igračke.

U drugome dijelu publikacije cjeloviti je pregled svih kataložnih jedinica stručno obrađenih i bogato ilustriranih s preko šest stotina studijski snimljenih fotografija kustosa Matije Dronjića, a vizualno oblikovanje potpisuje dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Tekst je na engleski jezik preveo Janko Paravić, a recenzenti su dr. sc. Tihana Petrović Leš i dr. sc. Silvio Braica.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.