<>

Izložba Etnografskog muzeja

Narodna medicina

21.11.2001. - 15.09.2002. Etnografski muzej (Zagreb)
Zagreb, 21.10. 2001. – 15.09.2002. Etnografski muzej Zagreb
Pazin, 13.03. – 09.06.2003. Etnografski muzej Istre
Tuchersfeld, Njemačka, 30.06. – 01.10.2005. Fraenkische Szhweiz Museum in Tuchersfeld.

Autorice izložbe: mr. sc. Aida Brenko, viša kustosica i Mirjana Randić, muzejska savjetnica.
Likovni postav: Nikolina Jelavić Mitrović, dipl. dizajnerica.

Izložbu prati dvojezični (hrvatsko/engleski) katalog, a tiskani su i deplijani, plakati i vodiči kroz izložbu. Izložba je imala 500 eksponata, a bila je postavljena na prostoru od 600 m2.

Izložba je rezultat dvogodišnjeg proučavanja neslužbene medicine. Toj je temi pristupljeno kao kulturnoj kategoriji koja je u različitim vremenima i za različite društvene slojeve imala drugačije ideološke i gospodarske pretpostavke. Narodna je medicina prikazana iz perspektive bolesnika, kao i iz perspektive onih koji obavljaju medicinsku praksu, pri čemu je istaknut ne samo univerzalni karakter narodne medicine već i onaj lokalni, prema dostupnoj građi.

Budući da se narodna medicina ne može proučavati kao izolirani fenomen, njezina se problematika pokušala prikazati što kompleksnije, što je dovelo do suradnje sa stručnjacima i s drugih znanstvenih područja, kao napr. medicine, farmacije i botanike.

Tijekom terenskog rada prikupljena je i muzejski obrađena obilna relevantna građa, što je rezultiralo osnivanjem nove muzejske Zbirke narodna medicina čija je voditeljica postala Aida Brenko. Vrijedna fotografska i filmska građa pohranjena je u muzejskom arhivu i dokumentaciji, dok je dio iskorišten za 30-minutni film o praktičarima narodne medicine koji se prikazivao u sklopu izložbe.

Izložba je privukla veliki interes ne samo stručnog dijela javnosti, već i posjetilaca različitih profila, što se naročito vidjelo u odazivu na popratne radionice i predavanja.

Tijekom 2005. i 2006. Odsjek emisija pučke i predajne kulture HRT-a snimio je serijal od 8 epizoda o narodnoj medicini, koristeći se materijalom iz kataloga izložbe i našim istraživanjima. Za spomenuti serijal autorice izložbe napisale su tekst. Serijal je više puta emitiran na prvom programu Hrvatske televizije.

Likovni postav izložbe Narodna medicina prihvaćen je za 37. Zagrebački salon ULUPUH-a u 2002. godini.

Tim Etnografskog muzeja u Zagrebu (Aida Brenko, Mirjana Randić i Nikolina Jelavić Mitrović) dobio je 2002. priznanje Hrvatskog muzejskog društva za realizaciju izložbe Narodna medicina.
  • galerija postava

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.