Izložba Etnografskog muzeja

Pokućstvo u Hrvatskoj - etnološki pogled na unutrašnje uređenje doma

10.09.1998. - 25.10.1998. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe Pokućstvo u Hrvatskoj - etnološki pogled na unutrašnje uređenje doma
Prigodom izradbe postava ove izložbe željeli smo izbjeći statičnost i monotoniju u prezentaciji, pa smo stoga u dijelu izložbe pokušali naznačiti ambijent iz kojega su ti predmeti potekli. Odabranim predmetima i fotografijama stvarnih ambijenata (većinom snimljenih prilikom terenskih istraživanja u razdoblju od 1996. do 1998. godine), te tlocrtima unutrašnjosti kuća u kojima su ti ambijenti snimani, posjetiteljima smo otvorili mogućnost doživljavanja iluzije tog prostora. Takvim pristupom i s izlaganjem predmeta koji se ne vide često na muzejskim izložbama, željeli smo prenijeti posjetiteljima dio određene atmosfere.

U jednom su segmentu izložbe izloženi pojedinačni predmeti pokućstva koji pored uporabne imaju i visoku estetsku vrijednost (škrinje, komode, kredenci, ormari, tronošci, stolci, klupe, stolovi, kreveti i kolijevke). Ti predmeti nastajali su u različitom vremenu (najstariji izloženi predmet potječe iz 16. stoljeća), a pretežito su ih izradili seoski majstori. Većina izloženih predmeta bila je korištena sve do sredine 20. stoljeća kada su prikupljeni za muzejsku zbirku. Izložba je otvorila i nov pogled na prikupljanje predmeta za zbirku pokućstva Etnografskoga muzeja s naglaskom na prikupljanje građe pedesetih, šezdesetih, pa i sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Da bi izložba bila što zanimljivija, a doživljaj posjetitelja stvarniji, posvetili smo veću pozornost tehničkoj potpori izložbe (slikom, zvukom, rasvjetom, te različitim efektima), kojim smo je nastojali suptilno nadopunjavati. Pored zvučnih (otkucavanje sata, pucketanje vatre s ognjišta) i mirisnih kulisa (jabuka s ormara), rabili smo i video zapis. Na terenskom istraživanju snimljen je i etnografski film pod nazivom “Priča o katrigi” kojim smo prikazali odnos čovjeka prema predmetu, čovjeka kao njegovoga stvaratelja i korisnika. Izloženim novoizrađenim stolcem, katrigom odaslana je poruka posjetiteljima - tradicija se nastavlja!

Novost u tom izložbenom prikazu jest njezin multimedijski dio. Animiranim materijalom trodimenzionalno smo prikazali kulturni krajolik i stanovanje u raznim hrvatskim područjima. Uporaba tehnologije omogućuje nam da izložene predmete povežemo s realnim prostornim i vremenskim kontekstom, te da ih iz statičnosti stavimo u pokret. Animirani je prikaz upotpunjen ambijentalnom glazbom, posebno odabranom prilagođenom za ovu izložbu. Tijekom izložbe prikaz je projiciran putem računala i projektora na zid (veličine 3x3 metra).

Jedan od novijih načina prenošenja poruke muzejske izložbe u neko buduće vrijeme jest putem CD-ROM-a koji smo izradili za ovu izložbu. Na njemu će i tijekom trajanja izložbe posjetitelji moći dobiti sve detaljne podatke o Muzeju i o samoj izložbi. Pored toga informacije o izložbi bit će dostupne širem krugu korisnika i putem Interneta. Muzej će komunicirati s publikom i preko organiziranja predavanja i razgovora o temi izložbe .

Tematika i osebujnost izložene građe navela nas je na širi kulturološki pristup koji se odražava u odabiru izloženih predmeta. Razradom ove teme i njenim prikazom kao imaginacije budućnosti nastao je i drugi dio izložbe. S tim razlogom izloženo je suvremeno dizajnirano pokućstvo izrađeno od ekološkog materijala budućnosti - kartona koju potpisuje “Grupa dizajnera” i nekoliko skulptura pokućstva kao naznaka umjetničkog nadahnuća.

U tom dijelu izložbe zastupljen je i didaktički izložbeni program koji je osmišljen kao popratni dio izložbe pod nazivom Pogled iz dječjeg svijeta. U njegovom nastanku sudjelovali su učenici okupljeni oko grupe maketara pojedinih osnovnih škola Zagrebačke županije koji su izradili makete pokućstva u mjerilu 1:10. Izložene crteže na temu pokućstva i doživljaja doma u kojemu stanujem slikali su polaznici likovne radionice Centra za kulturu Trešnjevka i posjetitelji Etno-sela Kumrovec.

Tijekom izložbe održavale su se pedagoške radionice na kojima su djeca prema predlošku izrađivala maketu seoske kuće iz kartona za svoje lutke ili modele pokućstva. Za vrijeme trajanja izložbe izvođena je predstava Priča o pokućstvu u režiji Zvjezdane Ladike, zamišljena na temu izložbe.

Kako je izložba tematska, vrijeme njezinog izlaganja je ograničeno. Da bi izložbu posjetilo što više posjetilaca osmišljen je i propagandno-marketinški program. Uz redovito obavješćivanje medija, te osmišljavanja nagradne igre uz potporu sponzora očekujemo da ova izložba neće proći nezapaženo! Da bismo dio poruka ove izložbe prenijeli i za budućnost izrađen je i katalog i CD- ROM.

Ova izložba zamišljena je poput priče bez završetka i nadamo se da će potaknuti mnoge posjetitelje na razmišljanje i čuvanje kulturne baštine koja nas još uvijek okružuje.

Autorica izložbe i teksta kataloga i CD-ROM-a: dr. sc. Zvjezdana Antoš
Likovni postav: Nenad Fabijanić, Nikolina Jelavić Mitrović
Multimedijska prezentacija: Hrvoje Stančić, Zvjezdana Antoš
Izbor i prilagodba glazbe: Ivan I. Ivančan
Etnografski film "Priča o katrigi"
scenarij: Zvjezdana Antoš
režija, kamera, montaža: Irena Ščurić
glazba: Hrvoje Crnić Boxer - CD Futura
 • galerija postava

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.