Gostujuća izložba u prostoru Etnografskog muzeja

100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina

03.05.2019. - 19.05.2019. Etnografski muzej (Zagreb) Događanja Međunarodni Dan muzeja 2019. Edukacija Prošlost i sadašnjost hrvatskih tradicijskih dječjih igračaka Dajmo djeci korijene i krila
Izložba „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina“

3. – 19. svibnja 2019.

Etnografski muzej i Radio Kaj imaju čast pozvati vas na svečanost otvorenja izložbe dječjih radova „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina“ u petak, 3. svibnja u 13 sati.

Izložbom obilježavamo petu obljetnicu projekta Dajmo djeci korijene i krila, stotu obljetnicu Etnografskog muzeja u Zagrebu i tridesetu obljetnicu Radija Kaj.

Pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Grada Zagreba, gosp. Milan Bandić.

Izložba je otvorena do 19. svibnja 2019. uz program Dana dječjih vrtića Grada Zagreba.

O projektu

Etnografski muzej i Radio Kaj, kao medijski partner, pokrenuli su 2013. godine projekt Dajmo djeci korijene i krila , kao kulturno-odgojnu i obrazovnu dopunu izložbe Svijet igračaka, autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić.
Akcija projekta zasnovana je na kulturnim i edukativnim sadržajima putem kojih djeca od vrtićke dobi upoznaju vrijednosti i značenja hrvatske baštine, odnosno tradicijskih dječjih igračaka, njima najbliži segment narodnog stvaralaštva.
Temeljna ideja je da ustanove iz cijele Hrvatske u kojima borave djeca; vrtići i dječje bolnice, dobiju komplet tradicijskih drvenih igračaka. Donacija igračaka popraćena je prigodno osmišljenom interaktivnom kazališnom predstavom u izvedbi “Laboratorija zabave”, čija poruka je da se baština treba čuvati, a znanje kroz igru dijeliti. Uz igračke i predstavu, djeca na dar dobivaju i vrijedan poklon paket pribora za crtanje stalnog partnera “Narodnih novina”. U sjećanje na događaj, djeca u radionicama kreativno izražavaju svoj doživljaj tradicije, obogaćuju iskustvo dodirom, igrom, pričom, pjesmom, igrokazom i likovnim radom na temu igračaka. Njihove izuzetno kreativne rezultate možete pogledati u ovoj izložbi.
Kako su do sada donirane kutije s tradicijskim igračkama u više od stotinu vrtića i 3 dječje bolnice, odluka da se za stotu obljetnicu Etnografskog muzeja vrtići uključe sa stotinu dječjih radova – najljepši nam je rođendanski dar.
Zahvaljujemo odgajateljima, gradonačelnicima, županima i partnerima, što su svojim velikim doprinosom omogućili da putem projekta Dajmo djeci korijene i krila, zajednički potaknemo tisuće najmlađih da postanu budući korisnici kulture i prenositelji nasljeđa.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.