Programi za odrasle

Prošlost i sadašnjost hrvatskih tradicijskih dječjih igračaka

08.05.2019. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe 100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina Edukacija Dajmo djeci korijene i krila
Predavanje iz ciklusa uz 100. obljetnicu Muzeja „Prošlost i sadašnjost hrvatskih tradicijskih dječjih igračaka“ održano je u srijedu, 8. svibnja 2019. u 18.00 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14.

Predavanje je održala dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke tradicijskih dječjih igračaka.

Dječje igračke koje se čuvaju u bogatom fundusu Etnografskog muzeja pripadaju dvjema muzejskim zbirkama. Zbirka tradicijskih dječjih igračaka sadrži igračke prikupljane od osnutka Etnografskog muzeja 1919. godine do danas, a njihov se broj i dalje povećava. U njoj su predmeti kojima su se igrala djeca u ruralnim sredinama, a često su ih sama i radila ili su ih za njih izrađivali odrasli, igračke nastajale organizirano u hrvatskim selima za prodaju najčešće gradskoj djeci te igračke nastajale u ruralnim sredinama nekih europskih zemalja. Druga je Zbirka dječjih igračaka i igara koja nastaje sredinom 90-tih godina 20. stoljeća igračkama djece u urbanim sredinama.

Predavanje je vezano uz 100. obljetnicu Muzeja te uz izložbu 100 dječjih vrtića za 100 godina Muzeja i odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila koji je nastao u sklopu projekta Svijet igračaka, a uz izložbu o hrvatskim tradicijskim dječjim igračkama 2013. godine. Autorica je govorila o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti razvoja i opstanka vrijedne nematerijalne kulturne baštine s posebnim osvrtom na Umijeće izrade dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja koje je zaštićeno na UNECO-ovom Reprezentativnom popisu svjetske baštine. U predavanju je bilo riječi o važnosti očuvanja kulturnoga dobra, o nastojanjima stručnjaka i institucija da se dobro sačuva i održi za buduće generacije.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.