Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.

Zbirka tradicionalnih afričkih umjetnina Drage Muvrina

Afrička zajednica i tradicionalna umjetnost

Tradicionalna afrička umjetnost autentični je tumač afričke civilizacije. Likovno djelo, ponajprije maska i skulptura, kao signum identiteta lokalne zajednice, izražava jedinstvo čovjeka, prirode i transcendentalnog svijeta vjerovanja. Likovna umjetnost, kao i mitovi, legende, epovi i priče, glazbene drame, poliritmička glazba i policentrički ples podučavaju te izražavaju i jačaju koheziju i osjećaj pripadnosti zajednici kroz obrede i svetkovine posvećene urodu i plodnosti, rađanju i sazrijevanju, zdravlju i liječenju, dobrobiti i radosti, prizivajući u pomoć duhove predaka i prirode. Kulturnom skulpturom i maskom Afrikanac je uspostavljao dodir s nadnaravnim silama i univerzalnom silom života, koju je Stvoritelj udahnuo čovjeku, životinjama i biljkama, zemlji i vodama, živim i neživim pojavama. Iako estetika nije bila primarni cilj skulptora, on je, slijedeći funkciju i namjenu, dostigao bit vrhunskoga likovnog izričaja. Taj iskonski izraz privukao je početkom 20. stoljeća pozornost umjetnika Zapada te im poslužio kao nadahnuće i poticaj u likovnoj tansformaciji forme i sadržaja.

Tradicionalna afrička likovna umjetnost karakteristika je crne Afrike, Sahela te jezičnog područja Niger Kongo, zapadne, centralne i istočne Afrike. Skulptura izražava svijet vjerovanja u božanstva i pretke ili je posvećena vladaru i duhovima prirode. Čuva se na oltaru, nosi tijekom svečanosti i rituala ili, kao pandan, služi pri obredu kao fetiš, relikvijar ili simbol tajnog društva.

Maska ima vjersku, društvenu i psihološku funkciju u ritualima koji prizivaju duhove plodnosti te pružaju zaštitu od nesreće, bolesti ili neprijateljskih sila. Postoje maske fetiši, maske velikog duha, duhova predaka i umrlih, duhova plodnosti, tajnih društava, poljodjelaca, lovaca i ratnika. koriste se u agrarnim obredima, inicijaciji, pogrebnim ritualima, na svečanostima ili zabavi. Forma je maske antropomorfna, zoomorfna, stilizirana ili ornamentalna, a nosi se na licu, na glavi, oko vrata ili oko pojasa kao pandan. Čovjek pod maskom zrači božansku moć i vlada se kao duh, dostojanstveno, na hoduljama ili u plesu, te uz ritam bubnjeva i udaraljki, svirku flauta i pjevanje prenosi poruku i sugestivno djeluje na sudionike u veličanstvenoj predstavi, zastrašujućem nastupu ili prigodom izricanja presude. Maske i skulpture čuvaju se na tajnom, posvećenom mjestu ili na oltaru, a žrtvom ili svakodnevnim obračanjem zadobivaju nadnaravnu moć, kojom uvećavaju životnu snagu, povećavaju plodnost, štite dobrobit zajednice, obitelji i pojedinca ili osiguravaju obilnu žetvu i zdravlje.

Zbirka afričkih umjetnina Drage Muvrina

Drago Muvrin, rodom iz Delnica u Gorskom Kotaru, diplomirao je arhitekturu u Zagrebu. Radio je u Zagrebu, a zatim u Lagosu u Nigeriji kao glavni arhitekt u Federalnom ministarstvu javnih radova. Godine 1985. postao je konzultant UNESCO-a na projektu reforme obrazovanja u Nigeriji. Nigerija je u to vrijeme bila u gospodarskom usponu i u središtu afričkog kulturnog zbivanja. To je bila prigoda za upoznavanje afričke kulture, a napose likovne umjetnosti u transformaciji iz tradicionalnog u moderni izraz. U tim je okolnostima nastajala Muvrinova Zbirka afričkih umjetnina. Već od 1985. Zbirka se predstavlja javnosti u Muzejskom prostoru, kao prateći program povodom održavanja reprezentativne izložbe 2000 godina nigerijske umjetnosti, u čijoj je organizaciji Muvrin aktivno sudjelovao. na poziv Muzeja afričke umjetnosti, a povodom IX. konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih 1989. u Beogradu, održana je izložba "Oshogbo, škola slikarska", pod pokroviteljstvom nigerijske ambasade, a zatim i izložbe „Prigodna izložba povodom tjedna Nigerije“ u Zagrebu 1990. i „Nigerija – iz privatne zbirke“, povodom dana općine Delnice, 1991. Izložba „Afrika, tradicijska umjetnost – signum identiteta“, održava se u Etnografskom muzeju 1994. u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Unije afričkih studenata i Hrvatske komisije za suradnju s UNESCO-m.

Etnografska zbirka donirana je 1996. gradu Zagrebu, koji određuje Etnografski muzej kao njezino odredište.

Posjet zbirci Muvrin (uz najavu):
tel: +385(0)1 6161 045
drago.muvrin@hnd.hr


Pregledajte Zbirku tradicionalnih afričkih umjetnina Drage Muvrina on-line:Zbirka Muvrin