Događanje

Virtualna izložba "Škrinja puna digitalnih tajni"

23.09.2021.
Škrinja se univerzalno upotrebljavala u Europi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Tijekom vremena imala je različitu namjenu, od spremanja stvari, vrijednih predmeta i dokumenta, pa sve do pohranjivanja žita ili brašna. U 19. stoljeću, škrinja je u seoskim kućama bila najrasprostranjeniji komad namještaja, a sadržavala je rublje, poput plahti i razne odjeće, za čitavu obitelj. Ona je redovito mijenjala lokalitet, ponekad i tijekom nekoliko generacija, jer se nasljeđivala po majci ili se koristila na putovanjima. Škrinja kao predmet ima osobito značenje u društvenom i privatnom životu ljudi, kao materijalno svjedočanstvo nastalo u određenom vremenu i kulturnom okruženju.

Zahvaljujući predanom radu mnogih sakupljača koji su težili zabilježiti život seljaštva u 19. stoljeću, u fundusu Etnografskog muzeja čuvaju se brojni primjerci škrinja koje nam pomažu složiti mozaik, te usporediti i uočiti dugoročne promjene. U zbirci pokućstva Etnografskog muzeja sakupljena je 141 škrinja s područja cijele Hrvatske, kao i nekoliko primjeraka iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što su nastajale, oblikovale se i mijenjale isprepletanjem raznovrsnih kulturnih utjecaja. Cilj je ove izložbe upoznati širu javnost s dijelom muzejskog fundusa koji do sada nije bio cjelovito izlagan. Ovom virtualnom izložbom željeli smo prikazati na koji način određeni predmeti nešto "pričaju" te kako su ih ljudi koristili, pri čemu su bili analizirani neki vidovi svakodnevnog života, od namijene i korištenja, preko izrade i ukrašavanja, do simbolike predmeta. Virtualna izložba prikazuje nove interpretacijske sadržaje za digitalno pripovijedanje koji omogućuju posjetiteljima samostalno interaktivno istraživanje najzanimljivijih predmeta iz muzejske zbirke, otkrivanje priča o škrinjama prepunih značenja - svadbenoj i mornarskoj i škrinjih tajni. Stranica je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorica: dr.sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica
Lektura: Andrea Rožić
Prijevod: Andrea Rožić
Fotografija: Goran Vranić, Nina Koydl
Dizajn, razvoj i implementacija izložbe: Udruga Arts i Link2

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Poglavarstvo grada Zagreba - Gradski ured za obrazovanje i sport

Link na virtualnu izložbu: http://www.emz.hr/skrinja/hrv/index.html

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.