Diseminacija EU projekta obnove muzeja

Konferencija "Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja"

18.05.2021. - 19.05.2021. Etnografski muzej Diseminacija EU projekta obnove muzeja Preliminarni program konferencije "Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja" Registracija za konferenciju „Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja“
U sklopu provedbe projekta Etnografskog muzeja „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ koji je sufinanciran iz fondova EU u okviru mehanizma ITU za obnovu brownfield lokacija Urbane aglomeracije Zagreb kao jedna od aktivnosti predviđena je organizacija stručne konferencije na temu muzejskih čuvaonica. Konferencija je planirana uz Međunarodni dan muzeja 18. i 19. svibnja 2021. kako bi se javnost upoznala sa složenim izazovima povezanim s muzejskim čuvaonicama i dodatno pojačanim posljedicima globalne pandemije i razornih potresa. Cilj je senzibilizirati javnost za muzejske zbirke, te osvijestiti potrebe muzeja kako bi primjereno čuvali nacionalno blago za buduće generacije i učinili zbirke dostupnima građanima i zainteresiranim korisnicima.

Projekt provodi Etnografski muzej kao korisnik i Grad Zagreb kao partner, a u suorganizaciju stručne konferencije uključeni su: Muzejski dokumentacijski centar, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a i INTERCOM.

Na konferenciji će sudjelovati četrdesetak izlagača, panelista i moderatora, a fokus je stavljen na iskustva muzejskih stručnjaka, suradnju s osnivačima i na mogućnosti financiranja projekta iz sredstava fondova Europske unije.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a održat će se putem ZOOM platforme.
Uvodno o projektuEtnografski muzej kao korisnik i Grad Zagreb kao partner provode projekt „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ uz sufinanciranje iz fondova EU u okviru mehanizma ITU brownfield Urbane aglomeracije Zagreb. Iz EU fondova su osigurana bespovratna sredstva u iznosu 34,5 milijuna kuna, dok sredstva za ostatak investicije osigurava osnivač Muzeja, Grad Zagreb.

Rekonstrukcija zgrade u Kačićevoj koju je Grad Zagreb dao Etnografskom muzeju na korištenje za potrebe čuvaonica osigurati će oko 2500 kvadrata obnovljenih i uređenih prostora za smještaj muzejske građe, restauratorskih i preparatorskih radionica te ostalih radnih prostora. To će omogućiti i niz novih muzejskih aktivnosti kao i oblikovanje jednog suvremenog baštinskog programa za različite ciljne skupine korisnika. Na taj način će se u Kačićevoj uspostaviti jedinstveni referentni centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju Etnografskog muzeja.
U sklopu aktivnosti vidljivosti i promidžbe muzej je planirao organizaciju konferencije na temu muzejskih čuvaonica pa je tako i program ove konferencije, kao sastavni dio projekta sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.Svrha i cilj konferencijeKonferencija je u prvom redu namijenjena stručnoj javnosti ali i budućim korisnicima projekta. Na njoj će se uvodno detaljnije predstaviti projekt Etnografskog muzeja i obrazložili učinci projekta povezani s identificiranim potrebama koje projekt rješava a zatim i drugi projekti uređenja muzejskih čuvaonica i izazova s kojima se muzeji pri tome suočavaju. Cilj je otvoriti dijalog i usporediti iskustva kako bi se izdvojili primjeri dobre prakse.

Organizacija konferencije je obveza iz ugovora o sufinanciranju te je Etnografski muzej u Zagrebu organizator konferencije dok poslove organizacije provodi Muzej za umjetnost i obrt temeljem provedenog postupka nabave. Kako bi se povećala vidljivost i osigurala uključenost stručne javnosti iz cijele Hrvatske Etnografski muzej je kao partnere uključio i Muzejski dokumentacijski centar i Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a.Vrijeme i program konferencijeKonferencija je planirana uz Međunarodni dan muzeja kako bi se postigla dodatna vidljivost u javnom prostoru te ukazalo na svu složenost izazova vezanih uz muzejske čuvaonice i brige o zbirkama. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja koju određuje ICOM (Međunarodni savjet za muzeje) nosi naziv „Budućnost muzeja: Oporavak i reimaginacija“.
Svjetska muzejska organizacija za Međunarodni dan muzeja 2021. poručuje: „Posebna pozornost stručne međunarodne mreže posvećuje se načinima kako muzealci stvaraju, zamišljaju i dijele nove prakse, a posebno kroz stvaranja novih vrijednosti i novih poslovnih modela za kulturne institucije kao i inovativnih rješenja za društvene, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.“ Ova konferencija nastoji senzibilizirati javnost za muzejske zbirke, osvijestiti potrebe muzeja kako bi primjereno čuvali nacionalno blago za buduće generacije i učinili zbirke dostupnima građanima i zainteresiranim korisnicima.

Datum održavanja: 18. i 19. svibanj 2021.

Model: hibridni / otvorenje uživo s live streamingom a prezentacije i diskusije online na ZOOM platformi

Registracija sudionika na poveznici.

Preliminarni program pogledajte OVDJE.Format izlaganja na konferencijiNa konferenciji izlažu pozvani predavači i panelisti.
Uvodna moderacija u nekoliko rečenica predstavlja temu panela i govornike.
Trajanje pojedinačnih izlaganja je 10 minuta.
Nakon svih izlaganja u sesiji moderator poziva paneliste i započinje razgovor, a zatim slijede odgovori na pitanja iz publike.
Izlaganja su na hrvatskom jeziku osim jednog gostujućeg predavanja koje će biti na engleskom jeziku.Organizacija konferencijeČlanovi organizacijskog odbora:
Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja i predsjednica INTERCOM-a
Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt
Maja Kocijan, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra
Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka i predsjednica ICOM HR
Matija Dronjić, viši kustos Etnografskog muzeja i član izvršnog odbora ICOM HR

Ustanove i organizacije uključene u organizaciju konferencije:


Detalji organizacije:
Otvorenje i susret s novinarima održati će se u Muzeju za umjetnost i obrt 18.05.2021. isključivo
prema utvrđenom popisu uz pridržavanje epidemioloških mjera.
Predavanja, paneli i diskusije održati će se virtualno.
Obavezna je registracija sudionika.


Isključenje odgovornosti:

Sadržaj programa konferencije isključiva je odgovornost Etnografskog muzeja i organizacijskog odbora.Konferenciju je u okviru projekta „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske
uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u sklopu Operativnog programa
Konkurentnost i kohezija.

Konferencija je sufinancirana i od strane partnera u projektu, Grada Zagreba.

Konferencija je organizirana u okviru aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta.  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.