Događanje

Izložba "Igre i igračke - svjedoci vremena"

12.06.2021. - 11.07.2021. Etnografski muzej, Zagreb
U subotu 12. lipnja 2021. u 12h u Etnografskom muzeju otvara se gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja „IGRE I IGRAČKE – SVJEDOCI VREMENA“. Izložba je dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek koji će trajati godinu dana i obuhvaća 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih.

O IZLOŽBI


Na izložbi se predstavlja izbor igrački i društvenih igara iz Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskoga povijesnog muzeja koje su ovom prilikom prvi put skupno prezentirane pod zajedničkim pojmom igre. Izložbom se upućuje na višeslojno iščitavanje ovih zanimljivih muzejskih predmeta kao povijesnih izvora i dokumenata vremena koji svojom tipologijom, mjestom i vremenom izrade, upotrebom i pripadnošću pružaju uvid u sadržaj Zbirke na temu igrački.

Igračke su prije svega neizostavni predmeti svakodnevice djetinjstva i provođenja slobodnog vremena. Odabrani primjerci lutaka, odjeće i pribora za lutke, plišanih igrački, mehaničkih igrački, drvenog konjića za jahanje te društvenih i didaktičkih igri ukazuju na raznolikost vrsti igrački koje su se koristile na području Hrvatske u vremenskom rasponu od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća. Među njima najzastupljenije su igračke iz 1920-ih i 1930-ih, proizvedene većinom u poznatim njemačkim tvornicama. Iz obiteljskih ostavština koje se čuvaju u Zbirci ističe se šah hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Igračke proizvedene u Hrvatskoj predstavljene su primjercima drvenih tradicijskih igrački Hrvatskog zagorja i plastičnih igrački zagrebačke Tvornice igračaka Biserka te splitske tvornice Jugoplastika. S gospodarskog aspekta te igračke svjedoče o razvoju hrvatskog obrtništva i industrije 1950-ih i 1960-ih godina.

Igračke i igre su svjedoci i one tamne strane povijesti. Dječje igračke iz izbjegličkog logora El Shatt u pustinji Sinaj izrađene od dostupnog materijala tijekom Drugog svjetskog rata svjedoče o ulozi igre u prevladavanju ratne stvarnosti. U tom kontekstu predstavljeni su i predmeti koje su izradili zatočenici srbijanskih logora i zatvora u vrijeme Domovinskog rata.

Hrvatski povijesni muzej stoga prikuplja i čuva raznovrsne predmete iz hrvatske političke i društvene povijesti kao i one koji svjedoče o onim uobičajenim, „malim“ svakodnevnim životnim iskustvima ljudi. Među njima svoje mjesto ima igra, jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti svojstvena i djeci i odraslima.

Autorica izložbe: Andreja Smetko, viša kustosica Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskog povijesnog muzeja
Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović

Nakon otvorenja izložbe od 12:35 pozivamo u Mažuranićevom parku (preko puta Etnografskog muzeja) na druženje s Počasnom satnijom Kravat pukovnije. Bit će to prilika čuti zanimljivosti o povijesti kravate, kako je hrvatska kravata prvo prepoznata u Francuskoj te je danas nezaobilazan modni dodatak. Oni najhrabriji će imati priliku i zajahati konja Počasne postrojbe.

Izložba se na dan otvorenja 12. lipnja može razgledati do 14 sati.

Izložba je otvorena do 11. srpnja 2021. godine.
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.