Događanje

Gostujuća izložba Hrvatskog školskog muzeja "Igre i šale za naše male"

07.10.2021. - 31.10.2021. Etnografski muzej (Zagreb)
Gostujuća izložba Hrvatskog školskog muzeja „Igre i šale za naše male“ koja se otvara u četvrtak, 7. listopada u 18 sati u Etnografskom muzeju dio je velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek.

O IZLOŽBI
Hrvatski školski muzej, jedini specijalizirani pedagoški muzej u Hrvatskoj, tijekom 120 godina djelovanja prikuplja i čuva muzejsku građu o povijesti školstva, odgoja, obrazovanja i razvoja pedagogije u Hrvatskoj. Vrijedna baština okupljena je u 10 opsežnih i kompleksnih muzejskih zbirki, Arhivskoj zbirci i Pedagoškoj knjižnici. U prvom stalnom postavu Hrvatskog školskog muzeja, svečano otvorenom 1901. godine, bile su izložene i uzgojne igračke – kompleti kamenčića za slaganje bečke tvornice „T. A. Richter & Comp”.

Zbirka igračaka Hrvatskog školskog muzeja nastala je kao rezultat prikupljanja i prijeko potrebne zaštite te vrste kulturne baštine, sukladno suvremenim povijesnim paradigmama proučavanja povijesti svakodnevice pa tako i povijesti dječje svakodnevice, odrastanja i djetinjstva. Polazeći od važnosti igre i igračaka za djetetov kognitivni, emocionalni, psihički i socijalni razvoj, svijet igara zanimljivo je područje interdisciplinarnih istraživanja.

U Zbirci igračaka Hrvatskog školskog muzeja čuvaju se raznolike tradicionalne i suvremene igračke i igre iz razdoblja od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Prema vrsti i namjeni to su: plišane i mekane igračke, lutke, kostimi i odjevni predmeti, namještaj i pribor za igru, konstruktivne i didaktične igračke, društvene igračke, mehaničke, optičke i papirnate igračke, vozila, figure i glazbala. Zasebne grupe, s obzirom na vrstu zapisa, čine audiovizualne igre/zapisi i elektroničke igre, koje su od druge polovine 20. stoljeća postale neodvojivi dio svakodnevice djece, ali i odraslih.
Najvećim dijelom sačuvane su igračke hrvatskih proizvođača, kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Tila – 25. maj iz Labina, ali i igračke proizvedene u zemljama u okruženju, kao što je Mehanotehnika iz Izole u Sloveniji te igračke inozemnih proizvođača.

Autorica izložbe: Sanja Nekić, viša kustosica i arhivistica
Dizajnerica postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Voditeljica projekta: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Izložba je otvorena od 7. do 31. listopada 2021. godine.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.