dr. sc. Tanja Kocković Zaborski

kustosica

Etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2000. godine. Sljedeće godine upisala je poslijediplomski studij etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirala 2011. godine. Doktorirala je 2018. godine na Sveučilištu u Zadru, Odjelu etnologije i antropologije.

Od 2001. – 2019. radi kao kustosica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Od 2007. godine dio je stručnog tima koji radi na osmišljavanju novog stalnog postava, koji je otvoren u lipnju 2017. godine. Od 2009. do 2014. godine radila kao vanjska suradnica - asistentica na izbornom kolegiju Muzeologija, Muzejske zbirke i zaštita i Turističke atrakcije u sklopu Interdisciplinarnog preddiplomskog studija Kulture i turizma, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. U svibnju 2010. godine, mentorica je izložbe studenata „(Ne)Poznata Pula“, koja je postavljena u Puli, a 2012. godine mentorica je studentske izložbe „Pulski đir: mjesta memorije grada“.

Od 2011.-2017. osmislila je i organizirala festival tradicijske i ekološke prehrane „Pazi što jedeš“ Etnografskog muzeja Istre, koji se sastojao od znanstvenih i stručnih predavanja, radionica za odrasle i djecu, projekcije filmova, studentskih predavanja i sajma ekološke prehrane.

Koautorica je izložbe „Tržnica – trbuh grada“ za koju je dobila godišnju nagradu „Milovan Gavazzi“ Hrvatskog etnološkog društva 2016. godine i godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za međumuzejsku suradnju Etnografskog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hr. primorja 2017. godine. Od 2017. godine organizatorica je projekta PJS LAB – koji za cilj ima dokumentaciju, očuvanje, promociju nematerijalne kulture (tradicijske prehrane). Proijekt je namjenjen studentima etnologije, a za svoj rad na tom projektu je dobila nagradu HED-a za 2017. g.

Tijekom rada bila je autorica, koautorica ili stručna suradnica na izložbama i katalozima izložbi: „Memobox – 50. g. Etnografskog muzeja Istre“, „Ki sit ki lačan“, „Kuhinja none Fume“, „Zbirka arhitekture i opreme kuće“.

Sudjelovala je na brojnim konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu te objavila niz znanstvenih, stručnih i popularno znanstvenih radova.

Bibliografija radova