dr. sc. Goranka Horjan

muzejska savjetnica, ravnateljica Etnografskog muzeja

Goranka Horjan je doktorica znanosti u području informacijskih i komunikacijskih znanosti, grana muzeologija. Ova povjesničarka umjetnosti i prof. engleskog jezika i književnosti, istaknuta je hrvatska muzealka s respektabilnom međunarodnom karijerom. Bila je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja u tri mandata, a tijekom 2004. i 2005. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra kulture Republike Hrvatske za međunarodnu kulturnu suradnju. Od srpnja 2015. ravnateljica je Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Vodila je investicije nekoliko kapitalnih muzejskih projekata u Republici Hrvatskoj (stalni postav Muzeja seljačkih buna, izgradnja i opremanje Muzeja krapinskih neandertalaca, izrada muzeloškog koncepta i uređenje Dvora Veliki Tabor, a trenutno vodi obnovu Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Realizirala je uspješne prijave na EU fondova za slijedeće veće projekte: Craftattract (1.815.000,00 kn), Studio Galerije Antuna Augustinčića (20.300.000,00 kn), Veliki Tabor (800.000,00 kn), Ecultvalue (6.375.000,00 kn), Etnografski muzej u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom (6.094.300,00 kn) te Etnografski muzej za uređenje čuvaonice u Kačićevoj (40.750.000,00 kuna).

Predsjednica je Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment INTERCOM od izbora u Kyotu (Japan) 2019. godine. Bila je u dva mandata predsjednica međunarodnog žirija Europe Nostre za nagrade Europske komisije u području kulturne baštine u kategoriji Edukacija, podizanje svijesti o kulturnoj baštini i usavršavanje (2016. – 2019.) te predsjednica Regionalne muzejske alijanse za jugoistočnu Europu ICOM SEE (2017. – 2019.). Pet godina je bila na čelu Europskog muzejskog foruma sa sjedištem u Velikoj Britaniji (2012. – 2017.) koji provodi nagradnu shemu EMYA za najbolje nove europske muzeje, a dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. U dva mandata bila je članica Upravnog odbora Svjetske muzejske organizacije ICOM sa sjedištem u Parizu.

Odlikovana je za zasluge u kulturi Ordenom Danice s likom Marka Marulića, dobitnica je godišnje nacionalne nagrade CBT – Hrvatski poslovni turizam za najboljeg menadžera u poslovnom turizmu u 2012. godini, a kao autorica projekta Gubec Teatar primila je godišnju europsku nagradu za najbolji baštinski film – Heritage in Motion 2015., dok je 2020. g. primila je nagradu Hrvatske utjecajne žene zbog dugogodišnjeg uspješnog angažmana na EU projektima i rada u međunarodnim strukovnim organizacijama.

Autorica je više izložbi, urednica nekoliko monografskih izdanja i autorica brojnih članaka koji su objavljeni u međunarodnim stručnim časopisima, a bila je vanjska suradnica u brojnim baštinskim projektima sufinanciranim od strane fondova EU-a koje provode muzeji, gradovi i županije.