mr.sc. Aida Brenko

muzejska savjetnica

Diplomu profesora etnologije i polonistike stekla je 1984. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1996. i magistrirala s temom iz područja antropologije odijevanja. Od 1. siječnja 1988. zaposlena u Etnografskom muzeju u Zagrebu, gdje obavlja posao voditeljice Zbirke narodnih nošnji s područja središnje Hrvatske (Posavine, Moslavine, Banovine i Turopolja). Viša kustosica postala je 2000., a 2010. muzejska savjetnica. Od 2004. obavlja i posao voditeljice novoosnovane Zbirke predmeta narodne medicine.

Područja interesa su antropologija tekstila i antropologija medicine. Autorica je brojnih izložbi s kojima je gostovala diljem Hrvatske i Europe te stručnih i znanstvenih tekstova.

Za izložbu Koje dobre šuze! Šetnja kroz povijest obuće dobila je 2006. godišnju nagradu HMD-a, a za izložbe Narodna medicina (2002) i Moć boja: Kako su boje osvojile svijet (2009) priznanja HMD-a. Odsjek emisija pučke i predajne kulture HRT-a snimio je serijal od 8 epizoda o narodnoj medicini te serijal o bojama od 6 epizoda za koje je napisala tekst.

Članica je Hrvatskog etnološkog društva i Hrvatskog muzejskog društva.